Bra vardagsmassage 
är den väl så viktiga 
och avslappnande
ryktningen man ger 
sin häst varje dag!

 

 

 

 

 

 

……………………………………

 

Läs mer om nyheter på…

 

à [blogg.hippossage.se]

 

…………………………………....

 

Länkar

 

Sveriges Lantbruksuniversitet

 

Nordiska Hästmassörers Förbund

…………………………………....

Välkommen

 

§   Startsida

 

Massage

 

 

Foder & Näring

 

Häst

Idisslare

Gris

Fjäderfä

Hund

Katt

 

Produkter

 

§    Produktsida - försäljning

 

Priser, Tider & Bokning

 

§      Priser, tider & arbetsområde

§      Bokning & kontakt

 

Om massage

 

Vid smärta och stress reagerar kroppen med ”kamp- och flyktbeteende”. Detta uppfattar vi oftast som arga, irriterade hästar som inte vill komma in från hagen utan bara springer iväg. Eller så är de sura i boxen eller när man kanske ska lyfta hovarna. Ett tecken på smärta kan också vara ändrad motorik som snubblighet, klumpighet eller lathet. Detta kan göra att den mest fantastiske hopphästen plötsligt vägrar vid ett hinder. Oftast påverkas även mag- och tarmkanalen vilket visar sig som ändrat foder- och vattenintag, lös avföring, förstoppning eller kanske till och med kolik.

 

Allt detta sker när det sympatiska nervsystemet tar över det parasympatiska, vilket ökar hjärtfrekvensen och blodtrycket för att alltid vara på sin vakt. Dessa system ingår i det autonoma nervsystemet som inte är viljestyrt.

 

Vid massage och beröring frisätts hormonet oxytocin vilket ger hästen en välmående känsla. Djurets kroppsegna morfin – endorfiner – frisätts, vilket ger en lätt smärtstillande effekt. Man vet också att vid beröring runt ett smärtområde på kroppen, retas multireceptiva fria nervändar, den s.k. grindteorin, och smärtan avtar. Vid massage bildas värme i vävnaden genom ökad blodgenomströmning. Detta gör att spända muskler mjukas upp och får bättre cirkulation. Ökad cirkulation gör också att svullnader och ödem kan minskas med hjälp av massageteknik.

 

Som massör ser man många tecken på hur hästen tar emot behandlingen. När hästen njuter och går ner i varv får den ett lugn i kroppen, sänker huvud och hals, slappnar av, ögonen blir trötta och hästen gäspar och suckar.

 

Det är då det parasympatiska nervsystemet som tar över det sympatiska. Man märker också tydligt om något inte är lika skönt eller om hästen inte riktigt fattar vad man sysslar med och vad den egentligen ska tycka. Det tar oftast mer än en behandling för att hästen ska förstå vad man gör, kunna slappna av helt och lita på massören och ”gå med på noterna”.

 

 

Forskning

 

Någon direkt forskning finns tyvärr inte än på hästmassage, så man får relatera till den forskning som finns på människa och andra djurslag, som råttor och hundar.

 

Man kan dock rekommendera hästmassage för friskvård och rehabilitering efter mjukdelsskada. Detta med avseende på hästmassörernas erfarenheter, känsla och kunnande vad gäller hästens skelett, leder och mjukdelar.

 

De effekter hästägare och tränare ser, upplever och känner efter en massagebehandling eller vid upprepade behandlingar vid större rörelse och muskelproblem är också bra referenser.  

 

 

Läs artiklar under:

När kan man massera

Faktura eller Kontant betalning

Copyright © HIPPOSSAGE 2008

Innehar F-skattsedel

Ansvarsförsäkrad genom NHMF

 

 

 

Vi tillverkar hästboxar

- enligt dina önskemål!

 

 

www.smisthorp.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

………………………………….

Vill Ni annonsera?

Kontakta mig för mer info!

……………………….................